Kruidenreizen naar Zuid-Tirol

Biologisch berghooi uit Zuid-Tirol

Een bed in het warme berghooi ……. sluit je ogen …. ruik de heerlijke geur en voel je in de vrije natuur. De aangename warmte van de natuurlijke grassen van een Alpen weiland en de kracht van de Alpenkruiden ontspannen lichaam en geest.

Geneeskrachtige werking van alpenhooi

Al meer dan 2000 jaar is de geneeskrachtige werking van het alpenhooi bekend. De bergboeren, die in de hooischuur overnachtten na een vermoeiende harde werkdag, merkten dat het overnachten in het hooi niet alleen voor een heerlijke nachtrust zorgde, maar dat het ook een genezende werking had op de vermoeide spieren. Dit was te wijten aan de etherische oliën die uit het hooi verdampten die niet alleen de huid verzorgd, maar ook de doorbloeding stimuleert en verlichting biedt bij reumatische klachten, artrose, problemen met de spijsvertering, slapeloosheid en geestelijke en/of lichamelijke uitputting.
De verschillende soorten grassen en kruiden stimuleren de doorbloeding en de stofwisseling, ze versterken het immuunsysteem en ontspannen de spieren. Bovendien verbetert het de huidfuncties en is berghooi ontstekingswerend.

Biologisch berghooi

Kwaliteit en samenstelling van het berghooi

De kwaliteitseisen voor dit geneeskrachtig berghooi zijn uitermate streng. Hierdoor dragen zij bij aan een uitstekende kwaliteit van dit bio- hooi.
De diversiteit aan grassen en kruiden van het op 2000 meter hoogte gelegen biologisch bergweiland, dat vervolgens met veel zorg wordt geoogst en opgeslagen, zorgt ervoor dat de geneeskrachtige werking van deze grassen en kruiden optimaal behouden blijft.
Bovendien draagt een aan de natuur gelijkend onderhoud door de mens bij aan het behoud van de alm weilanden, en zodoende ook aan het behoud van het Alpenlandschap.

Ons berghooi komt van de Schlattacher bergweilanden in Zuid-Tirol. Door de klimatisch gunstige ligging aan de Alpen- zuidzijde groeien er een veelvoud aan verschillende grassen en kruiden waaronder ook een groot aantal geneeskrachtige kruiden.

Het oogsten van dit Zuid Tirols alpenhooi is door de strenge kwaliteitseisen een moeizaam en arbeidsintensief proces.

Het Zuid Tiroolse berghooi komt uitsluitend van bergweilanden die minimaal op 1.700 meter en gemiddeld op 2.000 meter boven NAP liggen en ten minste 150 meter van de openbare weg liggen.
De weilanden worden biologisch bewerkt, dat wil zeggen dat er niet met mineraalhoudende mest bemest wordt en dat er niet met herbiciden wordt gewerkt.
Voor het Zuid Tiroolse berghooi komen alleen de gebieden in aanmerking waar meer dan 40 verschillende Alpine planten per 50 vierkante meter voorkomen. Dit garandeert een veelvoud aan inhoudsstoffen zoals mineralen, etherische oliën, sporenelementen, bitterstoffen en looistoffen die voor de geneeskrachtige werking van het hooi verantwoordelijk zijn. Gemiddeld groeien op onze bergweiden 127 verschillende soorten grassen en kruiden.
Het hooi wordt niet behandeld met schimmelwerende middelen of conserveermiddelen.
Zowel het weiland, alsook de oogst, opslag en verdere verwerking zoals distributie worden zeer regelmatig gecontroleerd.
Het voldoen aan de strenge kwaliteitseisen zorgen ervoor dat het hooi van een bijzonder hoge kwaliteit is. Deze kwaliteitseisen zijn voor iedereen na te lezen.

Alleen hooi dat aan deze eisen voldoet mag dit logo dragen:

Biologisch berghooi logo

Natuurlijk gegroeid ……. dauwfris gemaaid ……… luchtig opgeslagen.

Weilanden

Voordat een weiland het hooi voor het Zuid Tirools berghooi mag leveren wordt dit weiland onderzocht of het aan de eerder genoemde criteria voldoet.

Oogsten van het hooi

Het weiland wordt slechts een keer per jaar gemaaid. De meeste kracht zit ‘s ochtends in kruiden, als de eerst zonnestralen over de bergtoppen komen. Het maaien is handwerk het gebeurd voorzichtig, de zeis geniet de voorkeur.

Het drogen en opslaan van het alpenhooi

Het hooi moet schoon en droog opgeslagen worden. Het ontstaan van schimmels en bacteriën wordt voorkomen door het hooi steeds goed te ventileren.

Kwaliteitscontrole

De kwaliteit van het hooi wordt regelmatig gecontroleerd. Het weiland, de diversiteit van de aanwezige kruiden alsook het oogsten en opslaan, tot aan het verpakt eindproduct aan toe moet aan de vereiste standaard voldoen.