Vlokkenmolen
Alleen vers gebroken vlokken zijn een volwaardig voedingsmiddel.
Met een vlokkenmolen (ook wel vlokkenpers genoemd) hebt u een waardevolle keukenmachine voor volwaardige voeding.
Met volwaardig voedsel wordt bedoeld zo vers mogelijk en met een zo natuurlijk mogelijke bewerking van het voedsel. Alleen op deze manier blijven de waardevolle mineralen, vitamines en enzymen behouden. Vanaf het moment dat de schil van het graan of zaad is gebroken, of beschadigd is geraakt begint het oxidatieproces. Door dit proces gaat de kwaliteit van belangrijke inhoudsstoffen en oliën snel achteruit. Helaas kunt u dit oxidatieproces niet herkennen of bekijken hoeveel van de inhoudsstoffen al verloren zijn gegaan, zoals u dit bij een geraspte appel wel kunt vaststellen. Hij kleurt snel bruin zodra hij met de buitenlucht in aanraking komt. Een vlokkenmolen is onontbeerlijk bij het zelf bereiden van bijvoorbeeld muesli. Vers geperste vlokken zijn niet door verhitting of een andere industriële conserveringsvorm (bv kunstmatige oxidatie mbv ascorbinezuur) behandelt waardoor de waardevolle inhoudsstoffen behouden blijven. Voorwaarde is wel dat de geperste vlokken snel verwerkt cq opgegeten worden, want het oxidatieproces treed direct in werking na het persen van de vlokken. Het beste is het om graan of zaad zo kort mogelijk voor gebruik te persen. Vlokken in voorraad persen is in dit geval niet zinvol.
Geperste vlokken voor de spijsvertering
Een bijkomend voordeel van vers geperste vlokken is dat de granen of zaden bij het persen openbarsten en niet zoal bij het malen van granen volledig fijn worden gemalen. De grovere schilletjes van het graan zorgen voor een intensieve darmmassage waardoor zij een regulerende werking hebben op het verteringssysteem.
Met de vlokkenpers kunt u verschillende graansoorten, kruiden en olieachtige zaden zoals maanzaad, lijnzaad en sesamzaad (geen maïs) ook in vochtige toestand persen.
Voor het bereiden van een kruidenthee is het persen van anijszaad, venkelzaad, komijnzaad
enz. ook een mogelijkheid.
Vers geperste vlokken kunnen ook gebruikt worden als vulmiddel in plaats van meel, voor het indikken van saus, voor in de soep, voor pannenkoeken of bij het bakken, en uiteraard voor uw eigen volwaardige muesli.
Bekijk ook onze recepten.
De vlokkenpers als graanmolen
Als je het graan verschillende keren door de pers draait krijg je volkorenmeel. Je kunt het graan er zo vaak door draaien als je wilt, het graan wordt dan steeds fijner. Dit neemt niet weg dat de vlokkenpers geen graanmolen is.
Belangrijk!
Harde graansoorten zoals tarwe of spelt kunnen alleen in voorgeweekte toestand geperst worden.( bijkomend voordeel is dat de vitamines op deze manier beter worden opgenomen) Het graan dient hiervoor op z’n minst 3 uur te hebben geweekt. (haver niet weken omdat haver anders bitter wordt!) Door het weken van het graan wordt de schil zachter en elastischer waardoor hij gemakkelijk geperst kan worden en er mooie vlokken uit komen. Indien dit graan niet eerst geweekt wordt worden het geen vlokken maar meel.
Het beste kunt u naakte haver (avena nuda) gebruiken. Rogge laat zich ook goed persen zonder vooraf in te weken.
De Flocker vlokkenmolen bestellen
De vlokkenpers Flocker is een Oostenrijks kwaliteitsproduct en volledig met de hand gemaakt uit massief essehout.
U kunt de vlokkenmolen bestellen bij Natuurlijk Kruid. De prijs bedraagt € 179,00 incl. btw (exclusief verzendkosten).